Wat is danstherapie?
Danstherapie is een vorm van lichaamsgerichte psychotherapie. Deze therapie hoort bij de vaktherapieën samen met muziek-, beeldend-, drama- en psychomotorische-therapie.
Een uitgangspunt van danstherapie is dat lichaam en geest elkaar beïnvloeden. Het kan zijn dat je gebeurtenissen en ervaringen uit je leven hebt vastgezet in je lichaam. Dit kan je stemming, je lichaamshouding en je manier van bewegen bepalen.
Een ander uitgangspunt is dat doen en ervaren centraal staan in de behandeling, naast gesprekken over de opgedane ervaringen.

Danstherapie brengt je door bewegen in contact met jezelf en je emoties. Wat je ervaart, zet je om in beweging en maak je zichtbaar. Er kunnen recente ervaringen naar buiten komen, maar bijvoorbeeld ook ervaringen uit je eerste levensjaren. Immers, moeder en kind communiceren in het begin vooral via beweging en aanraking. Taal komt pas later.
Jouw innerlijke kracht
Door het contact met je lichaam kom je aan de ene kant blokkades en emoties tegen.
Aan de andere kant brengt het je in contact met de krachtige kanten in jezelf. Zo ga je ontdekken op welke manier je jezelf verder kunt ontwikkelen.
Overigens zijn we niet alleen aan het bewegen tijdens een sessie. We nemen ook de tijd voor een gesprek om emoties te verwerken en die een plaats te geven. Dit kan weer tot nieuwe inzichten leiden.
Meer informatie over danstherape vind je in een artikel uit het Dansmagazine: upload/Dansmagazine, artikel danstherapie.pdf en een video van een collega.
