Meteen naar de inhoud

Hoe gaat een danstherapie sessie?

In een danstherapie sessie wisselen gesprek en het ervaren van beweging en lichaamssensaties elkaar af. Het creëren van een veilige omgeving voor de cliënt staat daarbij centraal (zie ook privacybeleid). De therapeut werkt vanuit het door de vakvereniging opgestelde beroepscompetentieprofiel. 

Intake
Voordat we met danstherapie sessies beginnen is er een aparte afspraak voor een intake. De intake is een kennismaking en daarnaast wordt jouw situatie in kaart gebracht en in een behandelcontract gezet. Dit betekent dat we bij de intake slechts kort aan bewegen toekomen. Als je met de danstherapie wilt starten krijg je een concept van het behandelcontract toegestuurd zodat je er aanpassingen in kunt aanbrengen. Bij de eerste danstherapie sessie kunnen we het contract dan beiden ondertekenen.

Sessies
Een danstherapie sessie begint met een kort gesprek en een warming-up van de spieren.
Daarna werken we aan een thema. Dat kan een vraag of een probleem zijn waarmee je binnenkomt. Het kan ook zijn dat het onderwerp aan het begin van de sessie naar boven komt. Dat thema kan ook een bepaalde sensatie in je lichaam zijn die op de voorgrond staat. We sluiten af met een gesprek waarin we de ervaringen uit het bewegingsgedeelte een plaats geven.

Tijdens de sessie maken we gebruik van allerlei manieren om het therapieproces te ontwikkelen. Dat kunnen zijn: muziek, beweging, het spiegelen van bewegingen, dans, bewegingsmaterialen en gesprek om lichamelijke, geestelijke en emotionele aspecten te integreren.

Spiegelen van bewegingen in danstherapie

Voorwaarden voor het komen naar de praktijk i.v.m. corona

  • Kom niet bij verkoudheidsklachten (neusverkoudheid, keelpijn, hoesten of verhoging/koorts). Als je binnen 24 uur voor onze afspraak door deze klachten afzegt, dan breng ik de sessie niet in rekening
  • Handen wassen aan het begin en aan het einde van de sessie
  • We houden 1,5 meter afstand tijdens de sessie
  • Neem je eigen water mee; ik schenk geen thee (zoals ik normaal gesproken doe)